İlk Çalışmalar Kavaklar Soyutlananlar Dönüşüm Ödüllü Baskıresimler
Biyografi Ödüller Üyesi Olduğu Dernekler Seçilmiş Juri Üyelikleri
Kişisel Yurtdışı Yurtiçi Yarışmalı
Yayımlanmış Yazılar Kitap ve Kitap içi Bölüm Yazarlığı Editörlükler Söyleşiler Hakkında Kişisel Sergi Katalogları Radyo ve TV Programları
Geri Dön

Yayımlanmış Yazılar

 50. SANAT YILINDA
GÜLTEKİN ÇİZGEN


Prof. Dr. Atilla Atar / Ressam-Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Eski Dekanı

Adını ilk kez 1976 yılında Yeni Fotoğraf Dergisi’ne abone olduğum zaman duymuştum. Derginin kurucusu fotoğraf sanatçısı Gültekin ÇİZGEN, daha o zaman tutkuyla uğraştığım siyah-beyaz fotoğrafın duayenlerindendi. Ben de Bergama Lisesi’nde idealleri olan genç bir resim öğretmeniydim.Aradan yıllar geçti. Gültekin Üstatla 90’lı yılların sonunda Eskişehir’de tanıştık. Anadolu Üniversitesi sinema salonunda olağanüstü bir multivizyon gösterisi gerçekleştirmişti.

Fotoğrafı yaşamının merkezine yerleştiren Üstat, olağanüstü merakı, araştırmacılığı ve dur durak bilmez çalışkanlığıyla sanat serüvenine yeni sanatsal alanlar eklemeyi bitmez tükenmez bir istekle sürdürdü. Onlarca kitabı, fotoğraf albümleri, çeşitli dergiler ve yayın organlarında fotoğraf ve sanatın diğer dalları üzerine yazıları, yurtiçi ve yurtdışındaki sergileri, multivizyon programları, resimleri, heykelleri, illüstrasyonları, katalogları, kurucu, yönetici, onur üyesi olarak verdiği değerli katkılar ve daha neler neler. En son olarak da kendi deyimiyle; “her çorbada tuzum olsun” örneği, 50 yıllık sanatsal birikimini bu kez de uygarlıkların en önemli uğraşlarından olan cam ve takıda yoğunlaştırdı.

Üstat, organize ettiği Cam Dostları Grubu’nun “CAM TUTKUSU” adlı sergiyle bir kez daha Eskişehir’deydi.16 Nisan 2007 tarihinde Anadolu Üniversitesi’nde 42 sanatçıyı bir araya getiren serginin açılışında Çizgen, Eskişehir’ de bir cam müzesi kurulması koşuluyla bu sergideki eserlerin, sanatçıları tarafından bu müzeye bağışlanacağını ve bu arzularının gerçekleştirilmesinden de büyük onur duyacaklarını söyledi.

Öneri, ülkemizin ilk ve tek donanımlı Cam Bölüm’ne sahip Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Dekanı olarak beni ve arkadaşlarımı heyecanlandırmıştı. Çizgen’in bu arzusunu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e ilettim. Sergiyi gezen ve çok beğenen Büyükerşen’in olumlu yaklaşımıyla Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden inşa ettiği Odunpazarı Evleri’nden en uygun olanı belirlendi. Hazırlık çalışmalarına başlandı ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Kompleksleri kapsamındaki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, 01 Aralık 2007 tarihinde Çağdaş Cam Sanatları Sergisi’yle açıldı. Böylelikle Türkiye’nin ilk cam müzesi, Gültekin Çizgen’in olağanüstü çabası, cam sanatçılarının katkıları ve Prof. Dr. Yılmaz Büykerşen’in desteği ile kentimize kazandırıldı.

Üstadın bu çorbada da tuzu var. Daha nice yıllar ortak çalışmalar yapmak dileğim, sevgi ve saygımla…

GÜLTEKİN ÇİZGEN 50. Sanat Yılı Armağanı, Sayfa:180 2008 Arkeoloji ve Sanat Yayınları